Haiku

Je loopt niet de hele dag met een fototoestel in je handen voor het moment dat je oog op een treffende situatie valt. Je kunt die waarneming ook in woorden vastleggen: dat is de geboorte van een haiku. Een haiku is een drieregelig vers met een vastgestelde maat: de eerste en derde regel bevatten vijf lettergrepen, de middelste bestaat uit zeven lettergrepen. Een haiku verwijst naast deze intense waarneming ook naar een natuurelement. Zo wordt het beschreven tafereel in een groter geheel van natuur, aarde en kosmos ingebed. Met enkele regels verbindt een haiku het nu en de oneindigheid onlosmakelijk met elkaar, vergelijkbaar met prenten van Hirosjige, een kunstenaar uit het negentiende eeuwse Japan, het land waar de haiku haar oorsprong vindt.
Enkele van de haiku’s, die wekelijks op deze site verschijnen, zijn gebundeld in het boekje Toen, nu en eeuwig. Meer informatie daarover vind je in de rubriek Boeken op deze site.

Vanaf 25 september 2011 start in de rubriek Columns een korte reeks met tweewekelijkse aanwijzingen hoe een haiku te lezen.

Momenteel vind je een serie haiku’s die zijn geïnspireerd op de hexagrammen van de Yi Jing (Het Boek der Veranderingen), een oud Chinees wijsgerig- en orakelboek. Na lezing en bestudering van de tekst van het betreffende hexagram en de commentaren erop probeer ik een concreet beeld in me op te roepen dat in een haiku wordt weergegeven. Vervolgens is een pregnant stukje tekst uit de Yi Jing gekozen. Tenslotte probeer ik de inhoud van het hexagram (en het commentaar erop) om te zetten in een soort leefregel die uit de teksten naar boven komt drijven.

Lees de Haiku

Contact

  Do you use a screenreader? Please contact me